Even ademhalen… en we blijven doorzetten

with 2 reacties
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Er is licht aan het eind van de tunnel. Echt waar. Nu het einde van ons project nadert, merken we dat we toch nog een klein beetje budget meer overhielden dan verwacht, en we zullen er dan ook dankbaar gebruik van maken.

Zo huurden we voor één dag een loodgieter in om ons te helpen—een echte lifesaver— en worden in de komende weken onze trappen en keuken geïnstalleerd, de plafonds geplaatst en de muren geplamuurd.

Wat rest er ons dan nog? Vloeren. En de elektriciteit en ventilatie aansluiten! Zij die ons al van in het prille begin volgen, weten dat wij hebben gekozen voor een ventilatiesysteem D.

Binnenkort zullen we de unit aansluiten en van zodra de elektriciteit gekeurd is, kan die ook in werking gezet worden. Geen overbodige luxe, want onze woning is erg goed geïsoleerd en voelt momenteel nogal ‘benepen’ aan.

Zelfs met de ramen open duurt het altijd een hele poos vooraleer je het gevoel krijgt dat je goed kan ademen in ons huis. Een babbeltje met VELUX leerde me hoe belangrijk frisse lucht en goede ventilatie eigenlijk wel niet zijn, en als fervent thuiswerker zou ik echt niet zonder kunnen. Dat sleuren, wringen en puffen met groene buizen door smalle schachten geeft dan ook meteen een stuk meer voldoening.

houtskeletbouw systeem d ruban

houtskeletbouw systeem d ventilatie ruban

Het belang van goede luchtkwaliteit in huis

Binnenshuis kan de lucht wel vijf keer meer vervuild zijn dan buiten. Wij kozen voor een koolstoffilter om vieze lucht (en vieze geurtjes—hallo boerderijleven) uit huis te houden, maar stonden helemaal niet stil bij de luchtkwaliteit die we binnen zelf creëren. Kaarsen, natte was, plastic en kookvocht zijn daarin de grootste boosdoeners. En daarnaast stapelen hoge concentraties aan CO2 zich op in huis als je onvoldoende verlucht. In de toekomst zal dat minder een probleem zijn, maar momenteel speelt ons dat echt parten. Je voelt gewoon dat je niet vrij kan ademen.

 

Op online fora las ik enorm veel discussies over ventilatie. De vraag die erg vaak terugkwam: moet je nog manueel (dus door een raam open te zetten) ventileren als je een systeem D hebt? Een consensus kwam er zelden tot nooit, maar ik kan je alvast zeggen dat ik ook in de toekomst (toch zeker in de zomer) met plezier mijn ramen ga openzetten.

 

Wat kan je zelf doen?

Een slechte luchtkwaliteit kan leiden tot niezen, rode ogen, een lopende neus of zelfs hoofdpijn en heeft een nefast effect op astma. Om over het gevaar van schimmel nog maar te zwijgen. Natuurlijk moet je geen nieuw huis bouwen om een mouw aan jouw binnenklimaat te passen, al weet je ons te vinden voor de beste tips en tricks doorheen het bouwproces natuurlijk. Kleinere ingrepen in je eigen woning hebben ook een enorme impact:

1.Zet meer dan één raam open om te verluchten

Zoals de bomma het altijd heeft uitgelegd: dat creëert nen trok. Drie à vier keer per dag voor 10 minuten is de boodschap. En zeker bij het opstaan. De slaapkamer verluchten is mijn grote favoriet; word ik snel wakker en vrolijk* van.

*zo vrolijk als men net na het ontwaken kan zijn. Niet echt heel vrolijk. Allez, je weet wel.

2.Beperk vocht in huis

Zet de dampkap aan, droog de was niet in huis of doe dat naast een open raam, verlucht de badkamer (!!!). Eigenlijk absurd hoeveel vocht we zelf creëren binnenshuis. Had ik daar maar beter bij stilgestaan toen ik universitaire studie na universitaire studie uitploos naar het belang en het baten van een dampopen houtskeletconstructie.

3.Creëer een urban jungle

De tip waar ik persoonlijk het vrolijkst van word. Binnenhuisplanten zorgen voor een beter binnenhuisklimaat, dus sprinkle that sh#t like glitter. Ze zijn niet enkel goed voor de zuurstof in huis, maar ook voor je gemoed. Voldoende licht en voldoende groen maken van dit contentmens een content mens. Doen dus.

Nog meer tips? Die vind je hier.

Soon...

 

Ik schreef deze blogpost in samenwerking met VELUX. Wat betekent dat precies? Simpel. Ik kreeg er een vergoeding voor maar schreef lekker wat ik altijd schrijf. Zij bezorgden me extra informatie over het belang van goede luchtkwaliteit in huis en ik paste die info toe op ons huis. Klaar. Lucht en licht in huis maken me goedgezind, en dit onderwerp ligt me dan ook nauw aan het hart. 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Follow De heldin:

De heldin is 29, schrijft voor geld (en/of jullie waardering), houdt van reizen en kookt de pannen van het dak. Niets is haar meer dierbaar dan haar trouwe KitchenAid. Behalve dan misschien De held.

2 Responses

 1. Jan Brusselmans
  | Beantwoorden

  Beste,

  Wij zouden ook graag bouwen met dezelfde steen maar zijn op zoek naar een verlijmde referentie. Bij deze gevonden maar aangezien foto’s sterk kunnen afwijken van de realiteit … kunnen we jullie woning ergens bezichtigen?

  Thanks

  • De heldin
   | Beantwoorden

   Hey Jan,

   Sorry voor het late antwoord. Wij hebben een gevoegde gevel. 🙂

Leave a Reply