Ventileren, isoleren, wie zijn best doet…

with 1 reactie
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Het zijn zware weken geweest in het Heldenhuis. De dakwerker gaf na twee maanden nog steeds verstek en samen met de nieuwste lading water dweilden we inmiddels ook ons geduld en courage buiten. Nadat de dakwerker eindelijk zijn gezicht liet zijn, vergaten ze bij vertrek om het dak weer veilig dicht te leggen, waardoor we enkele dagen later gertrakteerd werden op de grootste hoeveelheid water die we ooit binnen hebben gekregen. We huurden een waterstofzuiger (aanrader!!!) om het water (en misschien ook enkele tranen) snel weer op te zuigen en haalden een tweede bouwdroger om niet te veel tijd te verliezen. De dakwerker maakte de goten inmiddels dicht en in principe zou het nu écht niet meer binnen mogen regenen. Wij hopen dan ook binnen een dikke week eindelijk verder te kunnen met de isolatie.

 

Sisyfus had al plannen

 

We deden inmiddels al een deel van die isolatie, op plaatsen waar er nooit ofte nimmer water zou kunnen komen, en op zich is het kinderspel. De meeste van onze rollen zijn 38 centimeter breed en passen perfect tussen de spanten. Her en der zitten er afwijkingen en moet je stukjes op maat snijden. De beste tip hiervoor kreeg ik van Cindy, die ons toevertrouwde dat je isolatie best met een broodmes snijdt. Dat lijkt inderdaad erg op een isolatiemes, en je moet er geen extra geld aan uitgeven. Met onze twee bouwdrogers, ventilator en waterstofzuiger hebben we wel genoeg geld door het raam gegooid voor de komende weken. Daarnaast blijkt glaswol wel mijn natuurlijke vijand, want zelfs met bril, masker en handschoenen hoest ik binnen de paar minuten als een bronstige zeehond wanneer ik met het spul aan de slag ga.

 

houtskeletbouw isoleren knauf ecose

 

isoleren knauf ecose
In verpakking wel ideaal voor dutjes

 

Ook de ventilatie is inmiddels geplaatst. Wij kozen voor een Systeem D met Ruban Zelfbouw, en DS Hout klokte voor ons al een groot deel van de gaten op basis van het plan dat Ruban voor ons opstelde. Het was in het begin vooral even denken, zoeken, en de drempelvrees overwinnen om een schacht in onze OSB te maken. Want hoezeer je ook weet dat je huis niet gaat instorten als je er een stukje OSB uithaalt, dat eerste lapje haal je toch met een erg klein hartje weg.

 

houtskeletbouw ventilatie d ruban

houtskeletbouw systeem d ventilatie ruban

 

Het buizen trekken viel op zich goed mee. Het moeilijkste voor ons was het vastklikken van de buizen op de luchtverdeelpotjes. Als je dat op de grond doet waar je netjes kan manoeuvreren en er kan op toezien dat de buis perfect recht op het potje klikt, is het vast een fluitje van een cent. Het probleem bij ons, echter, is dat de potjes net niet tussen de spanten passen van zodra de buizen eraan vasthangen. Het werd dus vooral een kwestie van duwen, zuchten, puffen en opgelucht ademhalen wanneer we de verlossende klik hoorden. Uiteindelijk hadden we op een 42 manuren (ofte 3 dagen met 2 man) onze schachten voorzien, enkele extra gaten geklokt en alles keurig aangesloten op de verdeelkasten.  

houtskeletbouw systeem d ruban

houtskeletbouw systeem d ruban

Die kasten verwisselden we overigens wel 10 keer van plaats vooraleer we tevreden waren met de opstelling, maar het ziet er nu erg netjes uit. Of dat vinden we zelf toch. Op de foto ontbreken overigens nog vier buizen. Voldoende foto's trekken is een leerproces. We baseerden ons voor de ventilatie losjes op het plan van Ruban maar kozen ervoor om de schacht uit de slaapkamer te halen en te verplaatsen naar de gang. Daar verliezen we nu een extra hoekje, waardoor er een extra draai in de trap komt, maar ik vind het aangenamer dan een hoekje slaapkamer kwijt te zijn. Al bij al is ventilatie een erg fijne techniek om zelf te plaatsen. Inmiddels zijn we begonnen aan het sanitair, en daar hebben we een heel ander boekje over open te doen.... maar daarover binnenkort meer! 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Follow De heldin:

De heldin is 29, schrijft voor geld (en/of jullie waardering), houdt van reizen en kookt de pannen van het dak. Niets is haar meer dierbaar dan haar trouwe KitchenAid. Behalve dan misschien De held.

One Response

  1. […] laatste blogpost kon je lezen hoe enthousiast we waren over de ventilatiebuizen die we plaatsten, en hoe blij we […]

Leave a Reply