Plafondlatten plaatsen: het échte werk is begonnen

with 1 reactie
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

 

Na enkele dagen sleuren met isolatie en enkele keren dweilen...veel dweilen...heel veel dweilen, zijn we vandaag begonnen met het monteren van de plafondlatten. Het echte werk dus. Tot die tijd waren we een beetje Schrödingers bouwkoppel: we konden tegelijkertijd heel goed en helemaal niet in onzen bouw werken. Maar daar kwam nu dus definitief een eind aan. Voor de mensen die geen zin hebben om te lezen wat we zoal hebben uitgespookt. Dit vat het wel goed samen: 

 

plafondlatten plaatsen hond meme

 

Bij de levering van DS Hout kwam een heel beknopte uitleg die samen te vatten was als: stop de isolatie in het skelet, plak de folie ervoor, zorg dat de EPDM aansluit en monteer je leidingspouw haaks op de muur. Idem met de plafondlatten, maar dan op het plafond. De juiste afstand vind je op de pakbon. En smeer nog wat cement aan de onderkant. DOEI! Veel meer kon de (overigens erg vriendelijke) man ook niet doen, want het water drupte op dat moment nog steeds van de muren. Hij gaf ons wel enkele nuttige tips - monteer eerst je plafondlatten en plaats dan pas je isolatie, zodat de isolatie niet meer uit de roostering kan vallen bijvoorbeeld - maar het was een stuk beknopter dan de handleidingen met fotootjes die we van de andere zelfbouwpartners hadden gekregen. Gelukkig hebben we in totaal recht op 23 uur begeleiding en staat de mailbox van de man voor ons open.

Een andere heel behulpzame man, tot wiens altaar ik vanaf nu avondlijks zal bidden, is Roger van Dobbit TV. Zijn filmpje over plafondlatten leggen is een complete openbaring en door hem zelf in actie te zien, kregen we zelf ook meteen een fikse vertrouwensboost. 

 

 

He's a wizard, Harry

 

In het filmpje staan enkele erg handige tips. Zo gebruikt Roger een plankje om de juiste afstand tussen twee plafondlatten te vinden zonder telkens te moeten meten. Het was even zoeken, maar binnen de kortste keren waren we een goed geoliede, synchroon ladderbeklimmende machine. We markeerden op één plank waar de boorgaten moesten komen en gebruikten die lat vervolgens als voorbeeld om een hele batch tegelijk te boren op de schraag. Met het plankje van Roger plaatsten we alles in een mooi tempo (en af en toe een paar gênante dommigheden) tegen het plafond.

 

plafondlatten plaatsen

plafondlatten plaatsen

"Oh wow, amai. Zo recht en al!"

 

In het achterhoofd houdend dat ik Simon anderhalf jaar geleden gaten heb leren boren (en er toen zelf allesbehalve een held in was), gaat het erg mooi vooruit. En eigenlijk is zo'n huis bouwen de perfecte teambuildingoefening, ideaal om samen de efficiëntste strategie te bedenken. Gedaan met die belachelijke "Jullie staan met vier op een zeil en moeten het zien om te draaien zonder eraf te stappen." Plafondlatten monteren zullen ze doen!

Omdat het in onze woning toch nog erg vochtig aanvoelt, gaan we dit weekend om een bouwdroger om het droogproces de komende paar weken wat te versnellen. We zijn al genoeg tijd kwijt geraakt met dakgate en Simon moet zijn verlof opgebruiken of hij geraakt het kwijt. Anders hadden we eerst de isolatie in het skelet gestopt. Maar ach, een mens moet wat. En avant!

ventilatie elektriciteit palfond
Hoera, nog een camionette

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Follow De heldin:

De heldin is 29, schrijft voor geld (en/of jullie waardering), houdt van reizen en kookt de pannen van het dak. Niets is haar meer dierbaar dan haar trouwe KitchenAid. Behalve dan misschien De held.

One Response

  1. Bram
    | Beantwoorden

    Haal je vooral niks in je hoofd, Simon “En eigenlijk is zo’n huis bouwen de perfecte teambuildingoefening, ideaal om samen de efficiëntste strategie te bedenken. Gedaan met die belachelijke “Jullie staan met vier op een zeil en moeten het zien om te draaien zonder eraf te stappen.” Plafondlatten monteren zullen ze doen!”

    Je gaat het KlasCementteam niet je huis laten afwerken en het proberen verkopen als een teambuilding 🙂

Leave a Reply