Daar komen de eerste foutjes…

with Geen reacties
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

 

Dat bouwen nooit helemaal van een leien (of in ons geval betonpannen) dakje loopt, hoef ik niemand te vertellen. Ook wij bleven de afgelopen weken en maanden niet gespaard van kleine en iets grotere irritaties. Speciaal voor u, een beknopte lofzang:

  • De architecte tekende onze energiebochten per ongeluk recht onder de muur van het toilet. Gelukkig kon de aannemer van het houtskelet gewoon een stukje van de muur zagen en die op hoogte monteren. Ideaal is anders, maar ach.
  • De ramen op de eerste verdieping komen allemaal mooi tot op de grond. Pardon, kwamen. We hebben gekozen om de chape op de verdieping weg te laten, maar helaas werd geen rekening gehouden met het feit dat dit invloed zou hebben op de ramen. Die komen nu een achttal centimeter boven de vloerpas. We overwegen om boven alsnog vloerverwarming met een droog systeem te voorzien om dat grotendeels te compenseren. Ergens stelt me dat ook een beetje gerust, want momenteel hebben we op de verdiepingen niks van verwarming en hoewel ons wordt gezegd dat het ook helemaal niet nodig is, ben ik toch een beetje een bangeschijt.
  • Doordat de hele achterwand uit glas bestaat, heeft onze woning een erg hoog oververhittingsrisico. De enige oplossing is belachelijk duur vierseizoensglas, dat ook in de winter de warmte van de zon buiten houdt, of een boete betalen. Wij kozen voor de boete, de goedkopere optie van de twee.
  • Dakwerker Durieux stuurt zijn kat. Hoewel de verkoper – zoals verkopers dat nu eenmaal doen – gladjes beweerde dat er zeker nog iemand zou kunnen komen in november, of ten allerlaatste begin december (Durieux werkt met heel wat ploegen, moet u weten. Daardoor zijn ze erg snel en flexibel, ondanks het weer!), ziet het er niet naar uit dat we dit jaar nog iemand gaan zien. Ondertussen staat onze Pavatex al veel langer dan gepland nat en kunnen we het starten van de isolatiewerken niet meer uitstellen.

 

Maar goed, genoeg gezaagd. Na negen lange weken en enkele dorpsroddels over onze financiële en/of relationele status, is De Boever begonnen met het plaatsen van onze ramen. We zijn op de eerste van hun drie geplande werkdagen al eens gaan kijken - het kriebelde nu eenmaal te veel - en wat we zagen was alvast veelbelovend. Keurig werk, mooie glaspartijen en goed werkvolk. De raamkaders, die er op twee exemplaren na al allemaal in zaten, pasten prima, wat een hele opluchting is als je hele achtergevel uit glas bestaat.

De Boever installeert zwarte ramen

De Boever zwarte raamkaders fino

Vrijdag wordt onze isolatie geleverd en beginnen we zelf in het huis te werken. We hopen op enkele weken tijd alle isolatie (behalve die in het dak) te plaatsen en de leidingspouw te installeren. Vlak voor het bouwverlof wordt ook nog onze ventilatie geleverd. De tweede week van januari volgt het sanitair. Houd u klaar, het échte falen kan beginnen!

En hoe zit het met jullie budget?

In een eerdere post deed ik al ons budget uit de doeken. Voorlopig ziet het er nog allemaal eerder rooskleurig uit. We hebben heel wat kunnen sparen (en kregen ook een mooi cadeautje van een gulle weldoener) en beschikken daardoor over 7000 euro extra budget.

Dankzij de groepsaankoop voor zonnepanelen bij TestAankoop hebben we ook nog eens 2000 euro kunnen uitsparen. Daartegen staat wel dat de pur flink is opgeslagen, goed voor een meerprijs van bijna 1000 euro, en dat de optionele extra vloerverwarming ook een flinke hap uit het budget zou kunnen nemen, al wachten we daar nog op een offerte. En uiteraard zullen er nog wel onverwachte kosten volgen, want zo gaat dat nu eenmaal als je bouwt. Wij genieten er lekker van zolang het duurt.  

voordeur De Boever zwart aluminium
Weldra kan u zowaar even binnenwippen via de voordeur.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Follow De heldin:

De heldin is 29, schrijft voor geld (en/of jullie waardering), houdt van reizen en kookt de pannen van het dak. Niets is haar meer dierbaar dan haar trouwe KitchenAid. Behalve dan misschien De held.

Leave a Reply