Hoeveel kost een nieuwbouwwoning per m²?

with 3 reacties
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Een steekproef.

Onlangs las ik een interview met een architect die stelde dat je met 300.000 euro een woning kunt bouwen. Nipt. Als je genoegen neemt met een kleinere woonoppervlakte. Toen ik hem vroeg of dat inclusief btw was, antwoordde hij vlotjes: “Klanten rekenen vaak 300.000 euro inclusief btw en keuken, architecten eerder zonder.”

Op zo’n moment begin ik spontaan peentjes te zweten, want dat ligt een groot stuk boven het budget dat wij ter beschikking hebben voor ons bouwproject. Dat het krap zou worden, dat wisten we al toen we initieel bij enkele architecten aanklopten. Faseren was sowieso de bedoeling en luxueuze materialen waren uit den boze. Om een beter idee te krijgen van wat we precies konden bouwen met ons budget, klopte ik aan bij Google. Zoals altijd.

Hey Google, wakostda?

Op het wereldwijde web circuleren vandaag heel wat verschillende vuistregels om te bepalen hoeveel een woning precies gaat kosten. Zo beweert Livios bijvoorbeeld dat je mag rekenen op een 1300 à 1400 euro per m². Zij spreken voor deze regel over de bruto woonoppervlakte (inclusief buitenmuren).

Kostprijs van ons huis volgens dit artikel: 260.000 à 280.000 euro inclusief btw en architect

Daarnaast heeft Livios ook een berekeningstool, die de kostprijs dan weer baseert op de bewoonbare oppervlakte. Netto, dus. Onafgewerkte zolders/kelders/garages worden in principe niet meegerekend. Onze zolder wordt momenteel niet afgewerkt maar is wel bewoonbaar. Meetellen? Niet meetellen? Aan de geschatte prijs te zien: meetellen.

Kostprijs volgens deze tool: 285.925 euro inclusief btw en architect

Ook de klassieker "1000 euro per m²" exclusief btw en exclusief architect komt vaak terug, al zeggen alsmaar meer mensen dat die stelregel ondertussen achterhaald is.

Kostprijs volgens deze bouwmanswijsheid: 252.000 euro inclusief btw en architect

De drie andere (vaak verwarrende) tools die ik uitprobeerde, gaven me een prijs tussen de 238.000 en de 268.000 euro. Qua koffiedik kijken kan zo’n richtprijs dus wel tellen. Uiteraard deed ook onze architecte haar duit in het zakje en maakte ze een schatting van de kostprijs van onze woning. 

Kostprijs volgens de architecte: 267.410 euro inclusief btw, exclusief architect, EPB, veiligheidscoördinatie, aansluitingskosten en afwerking van de zolder. Slik. Op basis van de offertes die we binnenkregen liep die schatting nog op tot 271.513,38 euro.

prijs per m² nieuwbouwwoning berekenen moeilijk
Niet afgebeeld: onze schuldenberg.


En wat zegt de realiteit?

Al van dag 1 hou ik plichtsbewust een Excelletje bij waarin ik elke kostenpost zo accuraat mogelijk inschat én aanpas aan de realiteit. Het sommetje danste al vlotjes tienduizenden euro’s onder het budget, maar even goed tienduizenden euro’s erboven. Vandaag, nu we nagenoeg alle posten hebben vastgelegd of er een heldere offerte voor hebben ontvangen, klokken we af op 250.000 euro exclusief architect maar inclusief btw, EPB, veiligheidscoördinatie, zonnepanelen en aansluitingskosten voor een halfopen woning van ca. 200m² (De zolderverdieping meegerekend).

nieuwbouw geld uitsparen zelf werken doen
Maar daar moeten we natuurlijk wel zelf iets voor doen.

 

Daar zouden we trouwens gerust 50.000 euro kunnen bijlappen zonder zot te doen, dus ik kan me wel vinden in de inschattingen van de architecten. Mensen die afgaan op de prijzen die de tools uitspuwen, zouden wel eens bedrogen uit kunnen komen. Hoe we zelf ons budget binnen de perken proberen houden? Simpel.

 • We gingen voor een eenvoudige constructie zonder veel hoekjes en kantjes. Dat maakt het eenvoudiger én ook een stukje goedkoper. We wilden evenwel niet inboeten op lichtinval en hebben een mooie glasgevel in het ontwerp. De pivoterende voordeur, gigantische houten lamellenwand en open haard die de architecte voorstelde, werden echter zonder pardon uit het ontwerp verbannen.
 • We helpen zelf om onze ruwbouw af te werken. Zo verzorgen we de isolatie en installeren we de leidingspouw. Voorlopig voorzien we ook om de gyproc zelf te plaatsen, al hopen we dat er daar nog een stukje budget voor overblijft aan het einde van de rit.
 • Alle technieken (ventilatie, elektriciteit en sanitair) zullen door ons worden geïnstalleerd met behulp van een zelfbouwbedrijf dat ons alles tot in de puntjes komt uitleggen op de werf. Hopen we. Zo sparen we meer dan 10.000 euro uit.
 • Wie zoekt die vindt…kortingen. Zo haalde ik via Build For Life 300 euro korting binnen op ons techniekenpakket, vond ik een bon voor 18% korting op laminaatvloeren, kregen we op Batibouw een 150 euro korting op onze gevelsteen, en vond ik onze keukenkraan online voor minder dan de helft van de prijs bij de keukenwinkel. Veel kleintjes maken een iets minder kleintje, en elke euro is welkom.
 • Werkbladen in Dekton en volle eiken keukenkastjes zal je niet terugvinden in onze woning. Om kosten te drukken kiezen we voor goedkopere materialen zoals laminaat voor vloer en keuken, rubberwood voor de trap, schilderdeuren, … Sorry prachtige bamboeparketvloer en pikzwarte Dektonwerkbladen, jullie zijn voor mij een onmogelijke liefde.

De ruwbouw staat er, en de onverwachte kosten zijn inmiddels opgelopen tot ongeveer 12.000 euro. Hierin is vooral de stabiliteit de grote boosdoener. Alles ligt ondertussen zo goed als vast, dus veel verrassingen zouden er niet meer mogen komen, zei ze hoopvol. Bewoonbaar zal het alleszins zijn, dus we komen er wel. In een ideale wereld kunnen we ook op korte termijn genoeg sparen voor een eenvoudige omheining rond de tuin. Zo kan ons klein zwijntje zich er volgend jaar naar hartenlust uitleven zonder leiband.  

prijs nieuwbouwwoning berekenen
Gratuite hondenfoto.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Follow De heldin:

De heldin is 29, schrijft voor geld (en/of jullie waardering), houdt van reizen en kookt de pannen van het dak. Niets is haar meer dierbaar dan haar trouwe KitchenAid. Behalve dan misschien De held.

3 Responses

 1. […] een eerdere post deed ik al ons budget uit de doeken. Voorlopig ziet het er nog allemaal eerder rooskleurig uit. We hebben heel wat kunnen […]

 2. dgcindy
  | Beantwoorden

  Hi Heldin 😉

  Wij kunnen jouw verhaal bevestigen. Sterker nog, sommige mensen (zoals wij) verbouwen een bestaand huis om te besparen, maar dan kom je vaker onverwachte kosten tegen. Ons budget was volgens de architect 150 000 all incl. Volgens de vader en grootvader is het een standaard regel om deze schatting zeker met 30% te verhogen om realistisch te zijn.

  Wij hebben geen compromissen genomen voor isolatie en technieken, maar wel wat betreft afwerking. We deden zééér veel zelf, van de basis zoals alles afbreken van vloeren tot dak; over de opbouw zoals beton maken, helpen metsen, gyplat plaatsen, isoleren, technieken installeren; tot de afwerking zoals parket leggen, helpen vloeren en voegen, elektriciteit afwerken, etc.

  Ook wij hebben een mooie excel waarin we vergelijken: schatting architect, offertes, effectieve kosten. Na bijna 2 jaar zo goed als elke minuut van onze vrije op te offeren (soms zelfs tot nachtelijke uurtjes), is ons budget op heden meer dan het dubbele !!! We wonen nu in een (bijna) droomwoning, zij het wel nog zonder binnendeuren of andere binnenschrijnwerk, enkel de noodzakelijke lichtpunten, ruwbouwtrap, …

  Waar ging het mis?
  – notariskosten
  – kosten voor afbraak (de architect schatte 3 containers grond en afval, het werden er 12!)
  – kosten aan doe het zelf materiaal
  – kosten voor keuringen en aansluitingen van nutsvoorzieningen
  – onverwachte verrassingen van de bestaande bouw
  – onderschatting van werkuren bij offertes

  Maar er zijn ook wel nog wat dingen die kunnen helpen, hier onze TIPs:
  – ook wij gingen voor cash back acties en promoties, wat toch hier en daar een paar 100€ verschil maakt.
  – zeker de gyproc zelf doen ! Is niet zo moeilijk, alleen vraagt het wel wat tijd. Maar je ziet het goed vooruit gaan als je met 2 bent. Een ideale post dus om zelf te besparen en net dat ietsje meer over te houden voor de afwerking.
  -bekijk TIJDIG welke SUBSIDIES je kan AANVRAGEN. Je kan hiermee soms wel tot 10 000€ (in totaal) terug krijgen. Je moet wel een berg dossiers opmaken, het geld eerst betalen en het duurt wel een eindje voor je die centen krijgt, maar hé het gaat hier wel om 10 000€ !!

  Onze grootouders leefden vroegen zonder warm water uit de kraan, zonder isolatie of een prachtige open haard, met 6 broers en zussen op 1 kamer, die zich allemaal moesten wassen in de keuken. Hé het zal wel lukken hoor, die luxe kan later ook nog.
  En wees je er bewust van, al die wauw-factoren zijn nice to have, en dankzij verkooptechnieken denk je dat je ze nodig hebt … tot je de eerste ochtend in je eigen huis, een heerlijke tas koffie drinkt, de zon ziet opkomen en de frisse ochtend lucht inademt … dan weet je, dit is pas luxe, dit is zo mooi en zo onbetaalbaar!

  groetjes,
  de verbouwers

  • De heldin
   | Beantwoorden

   Leuk dat te lezen! Ik schreef onlangs nog een artikel voor een immosite waarin ik zei dat verbouwers vaker voor verrassingen komen te staan en mijn eindredacteur gaf als commentaar “Is dat zo?”

   Nu kan ik gewoon lekker “Ja.” antwoorden. 😛

   Benieuwd naar foto’s van jullie huis! En als je ergens nog de drang voelt om al die geleerde vaardigheden eens tentoon te spreiden… Altijd welkom he 😉 al kan ik me voorstellen dat er bij jullie nu een periode van twee jaar rust volgt.

Leave a Reply