Ons houtskelet: volle kracht vooruit!

with 3 reacties
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

 

Het is alweer even geleden dat je van ons gehoord hebt, maar het is echt een drukke periode geweest voor ons en ons houtskelet. De held startte in juni als coördinator van KlasCement en ik jongleerde heel wat freelancejobs en bouwtaakjes. Ondanks het als een idioot heen en weer rijden, bellen, schrijven, mailen en regelen, is alles de laatste maanden eigenlijk best vlot verlopen. Ik overwon mijn angst voor telefoneren en belde tientallen, zoniet honderden aannemers om op tijd de juiste mensen vast te krijgen voor ons project.

Op de valreep vonden we nog een fantastische grondwerker via onze architecte, die de grondwerken net voor de komst van het houtskelet kon uitvoeren. Hij startte op 21/08 en liet alles nog geen twee weken later helemaal keurig achter. De week daarna, op 04/09, kwam een grote vrachtwagen van DS Hout de grond opgereden en nog diezelfde dag hadden we een gelijkvloers. Spannend! 

grondwerken erpemere devacon

 

houtskelet bouw hsb dshout in opbouw

 

Alles lukt hier net op het nippertje: het vastleggen van een grondwerker, het inplannen van het houtskelet, het insturen van de juiste documenten naar de gemeente, ... maar uiteindelijk lukt het allemaal wel. Het recentste vraagstuk in ons bouwavontuur is het vinden van een goede metser. We hadden geen idee dat we eigenlijk een half jaar geleden al op zoek hadden moeten gaan naar iemand om een gevelsteen tegen onze gevel te zetten. Ik belde wel twintig aannemers.

Zowat 4 van hen deden ook andere ruwbouwwerken en waren niet geïnteresseerd om enkel een gevelsteen te komen plaatsen. Nog eens zoveel van hen namen hun telefoon niet op en negeerden mijn e-mails. Een van hen had duidelijk geen zin om de klus te klaren en stuurde ons een offerte die 5000 euro boven de marktconforme prijs lag. Een zestal kon dit jaar niet meer beginnen. Maart of april leek hen wel realistisch. Bleven over: een handjevol aannemers die eventueel nog in oktober, november of december zouden kunnen starten. Een van hen werd meteen afgeschoten door de architecte.

Momenteel wachten we op het antwoord van een metser die mogelijk nog in oktober zou kunnen beginnen. Zegt hij toe, dan blijft ons project lopen als een sneltrein. Zegt hij af, dan wordt het eerder een spitstrein van de NMBS.

Tip voor toekomstige bouwers: leg je aannemers zo vroeg mogelijk vast, ook als het nog niet meteen aan de orde lijkt. 

Want moet u weten, zolang onze gevel niet gemetst wordt, kunnen de ramen niet worden opgemeten. En eens die zijn opgemeten duurt het ook nog eens gemiddeld acht weken om die te bestellen. Het zal dus een hele uitdaging worden om de woning tegen de winter winddicht te krijgen, wat ik wel fijn zou vinden. Maar ach, het is nu ook het einde van de wereld niet als het niet zou lukken. 

Verder zijn we ook nog op zoek naar een dakwerker. Daarvoor hebben we ondertussen enkele offertes vastgekregen en wordt het vooral een kwestie van toezeggen en afspreken. Het dak is iets minder dringend, dus daar zullen we ons volgende week op toeleggen als we weten hoe het metsdilemma wordt opgelost. 

 

Het verloop van de werken

Ondanks onze 'net op het nippertje'-strategie gaat alles wel enorm vlot. Ik voorzie jullie even van een throwback: 

29/08/16 Beginnen zoeken naar gronden
10/10/16 Compromis getekend
21/10/16 Architect gekozen
28/11/16 Eerste ontwerp
15/12/16 Tweede ontwerp
04/01/17 Ondertekenen lening
19/01/17 3D-renders van het huis
15/02/17 Schrijven bouwgrond
09/03/17 Ondertekenen bouwaanvraag
29/05/17 Goedkeuring bouwaanvraag
29/05/17 Sondering grond*
03/06/17 Bordje geplaatst bij grond
23/06/17 Stabiliteitsstudie afgeleverd
29/06/17 HSB vastgelegd
04/07/17 Sack zelfbouw vastgelegd
14/07/17 Ruban zelfbouw vastgelegd
17/08/17 Vergadering architect en HSB
21/08/17 Start funderingswerken
04/09/17

Start HSB

 

*Doe je beter voordat je de grond koopt zodat je niet voor verrassingen komt te staan, maar dat wisten wij niet. 

Strak noemen ze dat! De houtskeletbouwer zal al tegen het einde van deze maand terug verkassen en in een ideale wereld volgt dus in oktober de metser en in november de dakwerker. In december of januari zou het buitenschrijnwerk dan geplaatst kunnen worden. Maar door het neer te schrijven heb ik het waarschijnlijk al vervloekt. Zelf beginnen we binnenkort al met het isoleren van het huis en we zien het voorlopig nog helemaal zitten. Met de technieken zullen we waarschijnlijk wachten tot de woning winddicht is; de ventilatie is ondertussen ingepland en morgen is ook de elektriciteit aan de beurt.

Voor de keuken hebben we al een offerte en een 3D-tekening waar ik holderdebolder verliefd op ben en ook voor de badkamer hebben we al een goed idee van welke meubels en toestellen we graag willen. Nu kijken we al halsreikend uit naar de BIS-beurs in de hoop er nog een mooie deal te vinden voor onze afwerking. De gevelsteen is al besteld, laat de rest maar komen! 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Follow De heldin:

De heldin is 29, schrijft voor geld (en/of jullie waardering), houdt van reizen en kookt de pannen van het dak. Niets is haar meer dierbaar dan haar trouwe KitchenAid. Behalve dan misschien De held.

3 Responses

  1. […] weken geleden postte ik hoe ik wanhopig op zoek was naar een goede metser. Wonder boven wonder blijkt zeuren op het internet érg goed te werken […]

  2. […] Huidige status: goed gekozen Next up: Bouwen! […]

Leave a Reply