Kiezen is verliezen: een houtskelet bouwupdate

with 4 reacties
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

 

In een vorige bouwpost lieten we jullie al weten dat we sinds begin dit jaar grootgrondbezitters zijn, en dat we ook een architect onder de arm hebben genomen. Het is alweer even geleden, maar we hebben niet stilgezeten de laatste maanden. Of toch een beetje. Het wachten op de bouwvergunning was voor mij met stip de frustrerendste stap van ons bouwavontuur tot nu toe. Geduld is een schone deugd, maar ik stond duidelijk ergens achteraan in de rij toen die werd uitgedeeld.

Sinds vorige week staat er op onze lap grond een stevige paal met aankleefblad te pronken. Ik zou een vuil mopje maken maar mijn papa en mama lezen mee. Hallo! Binnen een dikke drie weken mogen we dus in principe de eerste spadesteek uitvoeren. Het zou dan wel louter een ceremoniële spadesteek zijn, want zó snel gaat dat nu eenmaal niet vooruit met al dat bouwen.

houtskelet bouwen

Wel hebben we inmiddels heel wat keuzes gemaakt. Het was wikken, wegen en twijfelen, maar we zijn klaar om erin te vliegen. Hopelijk vinden koppels die binnenkort zelf aan een houtskeletbouwavontuur beginnen hier een beetje troost, steun en goede moed. Sint-Thomas (patroonheilige der architecten en bouwlieden, nvdr.) mag weten dat ik er ondertussen al heel wat afgeschuimd heb.

Het houtskelet

De zoektocht naar een houtskeletbouwer begon heel chaotisch. Iedereen heeft een eigen wandopbouw en filosofie en zweert uiteraard dat zijn opbouw de beste is. Ik heb met mijn neus in menig onderzoekspaper over houtskeletbouw gezeten en weet nog steeds niet goed wat te geloven. Toch was het hele euvel relatief snel beklonken. Heel wat partijen bleken überhaupt niet geïnteresseerd in ons project en lieten weten geen offerte te kunnen opmaken. Door één partij werden we op Batibouw in niet zoveel woorden zelfs droogweg afgewimpeld. Het was dus uiteindelijk relatief makkelijk kiezen, want er bleven slechts drie partijen in de running. Eén partij was 30% duurder dan de andere twee en delfde (dolf? Damn, Nederlandse taal) dus al snel het onderspit.

We kozen uiteindelijk de partij die het snelst kon beginnen (geduld, weet je nog…), en die ook het meest flexibel was als het op doe-het-zelfaspecten aankwam. We zijn namelijk van plan om voor heel wat dingen zelf de handen uit de mouwen te steken. Tja, beperkt budget, en je moet wat.

De houtskeletaannemer van dienst wordt dus DS Hout uit Ronse. In september, wanneer de meeste kinderen weer schoolwaarts keren, komt er een grote oplegger met houten wanden onze kant uit. Zij plaatsen het skelet en de buitenisolatie, wij vullen de binnenkant, plakken alles netjes luchtdicht af met een folie, en installeren een leidingspouw. In theorie. Laat uw schietgebedjes alvast losbarsten.

Ramen

Voor de ramen zullen we niets zelf doen. Met glazen panelen van 300 kilo sleuren? Neen, dank u. Daarvoor doen we beroep op de mannen van De Boever, die er op een of andere manier in geslaagd zijn om op elke bouwwerf in groot-Wetteren een van hun plakkaatjes achter te laten. We kozen deels voor aluminium profielen en deels voor een combinatie van pvc binnen en aluminium buiten, beiden in de Profel Fino reeks (voor de liefhebbers).

De technieken

Voor deze rubriek mag u gerust al uw kaarskens branden ende eventueel uzelf opofferen om ons een dagje te komen helpen -- het ideale verjaardags-, kerst-, paas-, instuif- of ander geschenk naar keuze. De technieken zullen we namelijk allemaal zelf uitvoeren met niets meer dan een instructieboekje, DVD’s en een telefonische hulplijn te onzer beschikking.

De zelfbouwbedrijven die ons hierin bijstaan (Ruban zelfbouw voor elektriciteit en ventilatie, Sack zelfbouw voor sanitair en vloerverwarming respectievelijk) zullen alle pakketjes netjes komen afleveren op de werf, samen met een woordje uitleg, maar vanaf dan staan we er helemaal alleen voor. Wil je dit najaar graag eens goed lachen, dan ben je op onze blog vast en zeker aan het goede adres.

Het voordeel aan een houtskelet (met leidingspouw) is dat we niet als twee onnozelen in de baksteen moeten gaan slijpen en alles gewoon keurig in de wanden kunnen plaatsen. Opnieuw, dit werkt alvast fenomenaal in theorie.

En nu?

Vandaag hopen we om heel snel de resultaten van onze grondsondering en stabiliteitsstudie in handen te krijgen, zodat de houtskeletbouwer kan beginnen aan de technische plannen. Ook een grondwerker kunnen we momenteel nog niet vast leggen, en met het bouwverlof voor de deur zal het knap spannend worden om nog op tijd iemand vast te krijgen om de grond af te graven, de putten te steken en de fundering te gieten. Als we dat volgende week ingepland krijgen zal ik weer een hele tijd op beide oren kunnen slapen. Ongeveer tot op het moment dat ze al het bouwmateriaal, waar ik helemaal geen weg mee weet, komen droppen op onze werf. Is dit een goed moment om te beginnen drinken? Schol.

Huidige status: goed gekozen
Next up: Bouwen!

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Follow De heldin:

De heldin is 29, schrijft voor geld (en/of jullie waardering), houdt van reizen en kookt de pannen van het dak. Niets is haar meer dierbaar dan haar trouwe KitchenAid. Behalve dan misschien De held.

4 Responses

 1. Sarah Tersago
  | Beantwoorden

  Wij hebben verbouwd en alles zelfgedaan, buiten de ramen, bezetten en de betonvloer gieten. Zelf sanitair en verwarming gedaan met Sack en elektriciteit via Ruban. Allebei supergoed in orde, duidelijk richtlijnen en heldere uitleg. Al hebben wij ook veel opgezocht op YouTube en zijn wij nog steeds fervente kijkers van het Doe Het Zelf kanaal ?
  Het zijn twee posten waarop je zoveel kan besparen als je het zelf doet, en het is eigenlijk niet echt moeilijk. Het is eerder een kwestie van goed nadenken voor je begint te plaatsen. Je weet wel, welke schakelaar zet je waar en hoeveel stopcontacten wil je in de keuken en zo. Daar zijn wij wel 3 weken elke avond mee bezig geweest. Denk en denk en tekenen en schrappen en nog eens. Maar nu zit het wel echt goed.

  Echt geen schrik van hebben, ge gaat dat kunnen!

  • De heldin
   | Beantwoorden

   Dobbit is mijn nieuwe religie 😀

 2. […] Status: Architecte CHECK Next up: Keuzes maken […]

 3. […] is alweer even geleden dat je van ons gehoord hebt, maar het is echt een drukke periode geweest voor ons en ons […]

Leave a Reply