Recept: Vegetarische ‘gehakt’ballen met massalasaus

with Geen reacties
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

 

De Held en ik doen dit jaar weer mee met Dagen Zonder Vlees. Ik speel al maanden met het idee om mijn vleesconsumptie permanent aan banden te leggen en dit is dan ook het uitgelezen moment om met nieuwe recepten te experimenteren. Als beginnend flexitariër (vijfduizend hipsterpunten en een gekleurde bol op uw bullshit bingoformulier, 't is graag gedaan) heb ik de neiging om op zoek te gaan naar vegetarische recepten en ingrediënten die wel nog op vlees lijken... baby steps. Ook dit vegetarische gehaktballenrecept is geen uitzondering.

 

recept vegetarische gehaktballen

 

Smaakt het dan ook naar vlees? Nee, natuurlijk niet, maar het is wel echt lekker! Enige bedenkingen: het is vrij veel werk, maar je krijgt er ook wel enorm veel voor terug. Zoals kinderen. Kinderen die je kan opeten. Met de ingrediënten voor de massalapasta kan je drie keer een ferme portie saus maken en met de benodigdheden voor de gehaktballen kan je balletjes draaien tot zelfs Sysiphus zegt van: "Het is al goed meiske, stop er maar mee."

 

 

Dat gezegd zijnde zitten er nu toch maar mooi meer dan 50 vegetarische balletjes in mijn diepvries die zowel in voorgerechtjes als hoofdgerechten een graag geziene gast zijn. En lekker! Een ferme aanrader dus.

Daarbij maakte ik een fenomenale massalasaus zonder koriander want hoewel ik helemaal verliefd ben op zowel de Indische als de Thaïse keuken gaat koriander nooit mijn vriend worden. Voeg dus gerust koriander toe, maar in mijn recept komt het niet binnen. Smakelijk!

 

Vegetarische 'gehakt'ballen massala

veggie gehaktballen massala

 

Ingrediënten voor de gehaktballen 

 • 1 bloemkool, in roosjes
 • 250g quinoa (ongekookt gewicht)
 • 150g paneermeel of panko
 • 4 eieren
 • 1 eetlepel kruiden naar keuze (ik koos voor een mengeling van curry, karwij, peper, komijn en lookpoeder)
 • 2 theelepels zout
 • Een stevige scheut olie voor het bakken

 

Ingrediënten voor de massalasaus

Voor de massalapasta

 • 2 kleine uien
 • 4 teentjes look
 • 2 eetlepels versgehakte gember
 • 1 theelepel chilipoeder (2-3 als je het graag erg pittig hebt)
 • 3 eetlepels garam massala (niet overal te vinden maar een echte must)
 • 1 eetlepel kurkuma
 • 1 eetlepel komijn
 • 1 theelepel gemalen kruidnagel
 • 2 theelepels zout
 • Een handje blanke amandelen
 • Sap van 1 grote limoen 

Voor de rest van de saus

 • Een scheutje olie
 • 200 gram passata
 • Een stevige scheut ketchup
 • 20 cl water
 • Een blikje kokosmelk (400ml)
 • Eventueel nog wat extra zout

 

Werkwijze

Ja, veel werk dus. Het gemakkelijkste is om te beginnen met de massalasaus en dan aan de gehaktballetjes te beginnen. 

Voor de saus:

 1. Hak de uien in grove stukken en doe ze samen met de look, de gember, de chili, de garam massala, de kurkuma, de komijn, de kruidnagel, het zout, de amandelen en het limoensap in de blender. Pulseer in je keukenrobot tot je een aromatische pasta krijgt. Geen zorgen, de geconcentreerde pasta ruikt enorm sterk en is echt vies. Ik hield mijn hart vast toen ik het recept uitprobeerde. Maar alles komt goed, beloofd. 
 2. Verhit een scheut olie in een kom en laat een derde van de massalapasta die je net maakte even aansudderen zodat alle aromaten vrijkomen, een 3-tal minuten.
 3. Voeg de passata, de ketchup en het water toe en laat enkele minuutjes pruttelen.
 4. Giet de kokosmelk in de kom en laat nu een tiental minuutjes zachtjes sudderen terwijl je de balletjes maakt. De saus zal iets indikken en heerlijk romig zijn. Proef en kruid zonodig nog een beetje bij.

Je kan de overige massalapasta een week in de koelkast of enkele maanden in de diepvriezer bewaren.

Voor de veggie gehaktballen:

 1. Kook de bloemkoolroosjes en de quinoa. Ik ben in deze stap eerder lui en kook beide gewoon 5 minuutjes samen. Giet af.
 2. Pulseer in je keukenrobot tot je een schepbaar mengsel krijgt en geen grote brokken meer vindt. De gemiddelde keukenrobot is een beetje klein voor zo'n grote hoeveelheid, dus is het gemakkelijk om de bloemkool en de quinoa in twee porties te pulseren.
 3. Schep het mengsel in een grote kom en voeg de kruiden en het zout, het paneermeel en de vier eieren toe. Meng goed.
 4. Zorg ervoor dat er een dun laagje olie op de bodem van je pan ligt en verhit die op een medium vuur. Begin ondertussen balletjes te draaien en gooi ze een voor een in de pan. Let erop dat het vuur niet te hoog staat, zodat je de hele pan kan vullen voordat het eerste balletje begint aan te branden. Dit is ook een goed moment om een chinese vrijwilliger aan te duiden om je mee te helpen draaien. Zoals ik al zei zijn er erg veel balletjes te rollen en is het hard labeur. Bak de balletjes bruin langs elke kant, of tot je het beu bent. Ik heb een eerste pan met balletjes klaargemaakt en de rest achteraf opgebakken voor in de vriezer. 

Heerlijk met rijst of couscous! Smakelijk!

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Follow De heldin:

De heldin is 29, schrijft voor geld (en/of jullie waardering), houdt van reizen en kookt de pannen van het dak. Niets is haar meer dierbaar dan haar trouwe KitchenAid. Behalve dan misschien De held.

Leave a Reply