I am the architect: stap 2 in het bouwproces

with 5 reacties
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

 

In de vorige bouwpost namen de Helden jullie mee op hun zoektocht naar bouwgrond. Next up: het vinden van een goede architect. De Heldin deed, zoals altijd, het gros van het prospectiewerk en na heel wat research bleven nog een 7-tal kandidaten over die voldeden aan de (stijl)vereisten. We planden met alle 7 een gesprekje in.

Hoewel iedereen een persoonlijke stijl heeft, verloopt zo’n gesprek altijd min of meer op dezelfde manier. De Helden vertelden over de bouwgrond en de verkavelingsvoorschriften, de architecten stelden wat vragen over de gewenste bouwstijl, technieken en het beschikbare budget. Deze post geeft wat tips bij het voeren van deze gesprekken en het maken van de uiteindelijke keuze.

 

- Denk zelf al eens na over wat je juist wil. Je hoeft daarom zelf geen plannetje te maken (daarvoor betaal je de architect namelijk), maar zoek eens op het internet wat voor stijl jullie beiden leuk vinden: zowel binnen als buiten, en denk eens na over hoe je leeft en wat je noden zijn

- Wanneer je net zoals de Helden niet kiest voor een traditionele bouw maar voor houtskeletbouw (of houtmassief, staalbouw…) is het toch belangrijk dat je architect hier al ervaring mee heeft. De bouwmethode heeft namelijk grote implicaties voor de plannen. Vraag dus aan je prospect of hij/zij recente ervaringen heeft met de gewenste methode en wat volgens hun deskundige mening de grote voor- en nadelen zijn.

- Zorg dat het klikt met je architect. Je architect is verantwoordelijk voor jouw bouw en je zal vaak met hem of haar moeten overleggen en discussiëren. De Helden hebben bijvoorbeeld 3 kwartier naar het Hol van Pluto gereden voor een gesprek van 5 minuten, ‘wat is jullie budget?’, ‘wat gaan jullie zelf doen?’, ‘ik stuur jullie mijn offerte’. Of wat dacht je van de concullega van deze vriendelijke dame: ‘oei oei met zo’n budget ga je niet ver komen he, je komt €50.000 tekort’, en dat nog voor hij wist hoe groot ons huis moest worden. Zijn baas heeft de boel nog proberen redden, maar het kalf was al verdronken.

- Prijs: sommige architecten werken met een vaste prijs, andere met een percentage van het totale project. Vraag dus duidelijke offertes op en vergelijk vooral ook wat er al dan niet inbegrepen is. Gaat de architect ook de algemene coördinatie opnemen, wil je hun hulp bij het vergelijken van prijzen, hoe maakt de architect meetstaten op, hoe groot is het architectenbureau? Dit zijn stuk voor stuk belangrijke elementen om mee te nemen in de prijsvergelijking. De prijzen die wij kregen varieerden van +- 3% van ons budget tot 12% (exclusief verplaatsingskosten). De Helden hebben niet voor de goedkoopste gekozen, maar de duurste was toch financieel niet helemaal haalbaar.

- Wij gaven onze prospects ook telkens al een kleine taak mee. Zo vroegen we om een referentielijst op te sturen of eens wat stedenbouwkundige inlichtingen bij de gemeente te doen. Je zou ervan versteld staan hoe weinig architecten zich aan die afspraken houden, hoe prachtig en gepassioneerd de salespitch ook was. De Helden hielden weinig vertrouwen over in diegenen die zo’n kleine afspraak niet nakwamen en schrapten vlotjes.

 

Wie is het nu uiteindelijk geworden? De Helden kozen voor Architecte Elke uit Lebbeke. Ze checkte alle boxen en voorlopig zijn we heel blij met onze keuze (buiten misschien het eerste ontwerp dat veel te groot was en de hardnekkige open haard die steeds in alle plannen terugkomt). Hieronder zie je enkele beelden van hoe het Heldenhuis er zal uitzien.

 

 

Status: Architecte CHECK
Next up: Keuzes maken

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Follow De held:

De held wordt binnenkort 28 en werkt voor de staat. Hij heeft over veel dingen een mening, maar vaak is die nogal genuanceerd. In zijn vrije tijd speelt hij squash en waagt hij zich wel eens aan een quiz. Hij kijkt vaak naar series en verslindt fantasyboeken.

5 Responses

 1. Annemie
  | Beantwoorden

  Beste Helden,

  Mijn vriend en ik zijn klaar om ons aan een soortgelijk avontuur te wagen.
  Heel fijn om jullie posts te lezen: van onafhankelijke architecten, tot realistische budgetten 🙂

  De 3d simulatie lijkt echter niet te werken voor mij… jammer want ik ben super benieuwd naar de afmetingen van jullie huis.
  Enige kans dat je de simulatie er nog eens kan oploaden?

  Véél succes nog!

  Groetjes
  Annemie

  • De heldin
   | Beantwoorden

   Hey Annemie,

   Alvast veel succes met jullie avontuur! Ik heb de beelden opnieuw geüpload en hoop dat je ze nu wel kan zien. (Het is geen interactieve 3D-simulatie, dat is misschien het probleem ;)) De woning is op beide verdiepingen 7 meter breed en 10,5 meter diep. Binnen schiet daar ongeveer 6,35 meter op 9,64 meter van over. Op zolder wordt nog plaats voor twee slaapkamers voorzien (dus drie in totaal). Daar heb je ongeveer 6,35 op 7 meter bruikbare ruimte.

   Op elke verdieping is een kleine berging voorzien. Op de eerste verdieping heb ik een lees/werkhoekje en een bureau dat via een vide uitzicht geeft op de glazen achtergevel. Daarnaast is er uiteraard de hoofdslaapkamer (4 op 4 meter) en een badkamer van 2,5 op 4,5. Beneden is alles, op de berging en de wc na, één grote ruimte.

   Als je nog vragen hebt, shoot! 🙂

   • Annemie
    | Beantwoorden

    Bedankt voor je snelle reply!

    We contacteerden jullie architecte eens maar jammer genoeg liggen we niet in haar werkgebied (Mortsel). We vinden het nu al bijzonder moeilijk om een onafhankelijke architect te vinden voor HSB die niet gebonden is aan één van de grote spelers (ik begrijp dat ze goede ervaringen hebben met sommige spelers maar de 2-in-1 deals vinden we maar niets :)).

    Er gaan zeker nog vragen komen, maar kijk nu vooral uit om te zien hoe het bij jullie verdergaat… zeker die technieken die in theorie inderdaad iets van niets zouden zijn in HSB 🙂 (maak ik mezelf ook wijs :))

    We duimen voor jullie!

 2. Joris
  | Beantwoorden

  Beste held (van de heldin voor alle duidelijkheid 😉 ),

  ik mis in je discours stap 1: maak een lastenboek waarin alle do’s en dont’s staan waaraan jullie ontwerp dient te voldoen.
  De alinea “Denk zelf al eens na over wat je juist wil. … zoek eens op het internet … denk eens na over hoe je leeft en wat je noden zijn…” vind ik wat summier en geeft de architect weinig houvast evenals de bouwheer die in de besprekingen achteraf naar dit lastenboek kan refereren.

  Er bestaan ontwerptools voor architecten die je hierin perfect kunnen ondersteunen (bv. http://www.meegroeiwonen.info/item.asp?ID=12). Vergeet ook niet de beelden (foto’s van op internet of foto’s van gevels op straat die je mooi vindt) hierin te plaatsen. Zo weet een architect waarover je spreekt.

  Daarnaast vind ik een alinea “ga actief op zoek naar vrienden, kennissen en anderen die net een nieuwbouwproces achter de rug hebben” ook aan de orde. Het is pas achteraf dat de puzzel van de nieuwbouw past en dat je weet wat een keuze aan het begin van het bouwproces van mogelijke beperkingen en/of mogelijkheden met zich meebrengt. Valkuilen en successen van anderen kunnen jullie dit trial en error-proces besparen.

  Last but not least ‘check de referenties op de referentielijst !!!’ ga langs, bel en schrijf. Deze mensen hebben een hoop ervaringen opgedaan en kunnen je onmiddellijk laten weten wat de pro’s en contra’s zijn van je architect.

  groet
  Joris

  PS: As promised 😉

 3. […] Next up: de zoektocht naar een architect! […]

Leave a Reply