De Helden adopteren een hond uit het buitenland

with 1 reactie
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

 

Donderdagavond. Kwart voor elf. De Held zet nog snel het PMD buiten en de sterke wind voert de blauwe zak al snel mee naar de andere kant van de straat. Niet bijster snugger om het PMD buiten te zetten op de winderigste dag van het jaar, maar laten we het op de zenuwen houden. Ikzelf puf de hele dag terstond alsof ik in een ademhalingsles voor zwangere vrouwen zit. Zenuwen voor de grote dag. Want na lang wachten mogen we hem eindelijk gaan halen, onze nieuwe hond. Hij komt uit Portugal en zal Snow heten.

ervaring doggie house hond snow

He knows nothing

Waarom een hond uit het buitenland?

“Er zitten hier toch genoeg honden in het asiel?”, hoor je mensen vaak zeggen. Maar waarom kan het geen én én verhaal zijn? In sommige landen is de hondenproblematiek echt schrijnend. Honden die worden opgehangen, verminkt, over omheiningen gedumpt en en masse afgemaakt op allesbehalve humane wijze zijn er schering en inslag. Het kan dus zeker geen kwaad om alle fronten een duwtje in de rug te geven.

Bovendien was het voor ons ook niet zo eenvoudig om een hond te vinden die bij ons paste. Door de milde hondenallergie van de Held vielen alle kort- en gladharige honden al uit de boot. Een significant deel van de Belgische asielhonden dus (maar voor echt, niet op zijn Jambons). Ik wilde dan weer heel graag een middelgrote en een jonge hond. De zeldzame bejaarde poedel die in het asiel terechtkwam na de dood van zijn baasje was voor ons dus ook geen goeie match.

Na enkele weken speurwerk en teleurstelling kwam ik uiteindelijk terecht bij buitenlandse asielen die dieren herplaatsen in België en Nederland, zoals de organisatie Doggie House, die zich bekommert om Portugese straathonden. En daar zag ik hem: guitig snuitje, middelmaatje, nog geen twee jaar oud en omschreven als “lief, sociaal en aanhankelijk”.

Hoe gaat die adoptie in zijn werk?

Ik stuurde een mailtje, kreeg razendsnel antwoord en zo werd er binnen de week een huisbezoek vastgelegd. Een vrijwilliger van de organisatie rijdt week in week uit door het land om potentiële adoptiefamilies te interviewen. Hoe vaak is er iemand thuis? Hoe wonen jullie? Waar gaan jullie de hond uitlaten? Is de tuin goed omheind? Gelukkig werden we, ondanks het feit dat we momenteel nog geen tuin hebben, goed bevonden en werd er een plekje voor Snow voorzien op het vliegtuig.

Zo’n adoptie kost bij Doggie House 200 euro. Daarvoor krijg je een hond die gesteriliseerd/gecastreerd is en alle nodige inentingen en gezondheidscheck-ups heeft gekregen. Als je eraan denkt dat die hond ook elke dag eten en onderdak moet krijgen besef je dat dat eigenlijk echt geen geld is.

Op D-day (lees hier: Dog day), wacht een vrijwilliger van Doggie House je op aan de luchthaven en komt er, na veel te lang wachten, iemand met een bench aangereden met daarin jouw kersverse hond. Het zijn spannende momenten. We waren van plan om een beetje afstand te houden om het beest geen extra stress te bezorgen maar hij klampte zich vrijwel onmiddellijk met beide voorpoten vast aan Simons been en liet niet meer los. 

ervaring doggie house hond snow

De eerste dagen

Alle stress en bekommernissen over karakters of mismatches bleken voor ons ongegrond. Snow is helemaal dat lieve, sociale en aanhankelijke mannetje dat werd beschreven in zijn profiel. Hij is een (kruising) Cão da Serra de Aires of Portugese Schaapshond, in de volksmond ook bekend als cão macaco of aaphond, vanwege zijn harige snoet en levendige persoonlijkheid. En dat is Snow te voeten uit.

ervaring doggie house hond snow
ervaring doggie house hond snow
ervaring doggie house hond snow

Aaphond, bewijsstukken 1 t.e.m. 3

Ik was bang dat een hond die op jonge leeftijd op straat werd gevonden en de rest van zijn korte leventje (hij wordt 2 in juni) had doorgebracht in een asiel niet goed gesocialiseerd zou zijn of een beetje een einzelgänger. Maar Snow geniet als geen ander van aandacht en wordt liefst van al constant gestreeld. Ondanks de sporadische apenstreken (Snow heeft gisterennacht een fort gebouwd uit schoenen en bh’s. Niks kapotgebeten, enkel verzameld, raar beest) is hij echt een lot uit de loterij, ons mannetje.

ervaring doggie house hond snow
ervaring doggie house hond snow
ervaring doggie house hond snow

Onze ervaring met Doggie House was dus ronduit positief, maar het is wel een beetje eng om eerst die stap in het donker te wagen. Zelf een hond uit het buitenland adopteren, opvanggezin worden of een centje doneren kan je via hun website.

Liever een hond van wat dichterbij? Animal Trust is een van de beste asielen die ik ken!

Of toch echt wel een raspup voor jou? Lees je dan eerst in op ABA Broodfok. Koop nooit een pup bij een fokker die meer dan twee rassen fokt! 

Al hondjes genoeg in huis? Als je iets bestelt via de Rescue Pet Shop gaat 5% van je aankoopbedrag naar een goed dierendoel van jouw keuze.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Follow De heldin:

De heldin is 28, schrijft voor geld (en/of jullie adoratie), houdt van reizen en kookt de pannen van het dak. Niets is haar meer dierbaar dan haar trouwe KitchenAid. Behalve dan misschien De held.

One Response

  1. Noëlla
    | Beantwoorden

    Ziet er een geweldig beestje uit! Superleuke blog ook!!! (Finley van HV)

Leave a Reply