De Helden adopteren een hond uit het buitenland

with 4 reacties
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

 

Donderdagavond. Kwart voor elf. De Held zet nog snel het PMD buiten en de sterke wind voert de blauwe zak al snel mee naar de andere kant van de straat. Niet bijster snugger om het PMD buiten te zetten op de winderigste dag van het jaar, maar laten we het op de zenuwen houden. Ikzelf puf de hele dag terstond alsof ik in een ademhalingsles voor zwangere vrouwen zit. Zenuwen voor de grote dag. Want na lang wachten mogen we hem eindelijk gaan halen, onze nieuwe hond. Hij komt uit Portugal en zal Snow heten.

ervaring doggie house hond snow

He knows nothing

Waarom een hond uit het buitenland?

“Er zitten hier toch genoeg honden in het asiel?”, hoor je mensen vaak zeggen. Maar waarom kan het geen én én verhaal zijn? In sommige landen is de hondenproblematiek echt schrijnend. Honden die worden opgehangen, verminkt, over omheiningen gedumpt en en masse afgemaakt op allesbehalve humane wijze zijn er schering en inslag. Het kan dus zeker geen kwaad om alle fronten een duwtje in de rug te geven.

Bovendien was het voor ons ook niet zo eenvoudig om een hond te vinden die bij ons paste. Door de milde hondenallergie van de Held vielen alle kort- en gladharige honden al uit de boot. Een significant deel van de Belgische asielhonden dus (maar voor echt, niet op zijn Jambons). Ik wilde dan weer heel graag een middelgrote en een jonge hond. De zeldzame bejaarde poedel die in het asiel terechtkwam na de dood van zijn baasje was voor ons dus ook geen goeie match.

Na enkele weken speurwerk en teleurstelling kwam ik uiteindelijk terecht bij buitenlandse asielen die dieren herplaatsen in België en Nederland, zoals de organisatie Doggie House, die zich bekommert om Portugese straathonden. En daar zag ik hem: guitig snuitje, middelmaatje, nog geen twee jaar oud en omschreven als “lief, sociaal en aanhankelijk”.

Hoe gaat die adoptie in zijn werk?

Ik stuurde een mailtje, kreeg razendsnel antwoord en zo werd er binnen de week een huisbezoek vastgelegd. Een vrijwilliger van de organisatie rijdt week in week uit door het land om potentiële adoptiefamilies te interviewen. Hoe vaak is er iemand thuis? Hoe wonen jullie? Waar gaan jullie de hond uitlaten? Is de tuin goed omheind? Gelukkig werden we, ondanks het feit dat we momenteel nog geen tuin hebben, goed bevonden en werd er een plekje voor Snow voorzien op het vliegtuig.

Zo’n adoptie kost bij Doggie House 200 euro. Daarvoor krijg je een hond die gesteriliseerd/gecastreerd is en alle nodige inentingen en gezondheidscheck-ups heeft gekregen. Als je eraan denkt dat die hond ook elke dag eten en onderdak moet krijgen besef je dat dat eigenlijk echt geen geld is.

Op D-day (lees hier: Dog day), wacht een vrijwilliger van Doggie House je op aan de luchthaven en komt er, na veel te lang wachten, iemand met een bench aangereden met daarin jouw kersverse hond. Het zijn spannende momenten. We waren van plan om een beetje afstand te houden om het beest geen extra stress te bezorgen maar hij klampte zich vrijwel onmiddellijk met beide voorpoten vast aan Simons been en liet niet meer los. 

ervaring doggie house hond snow

De eerste dagen

Alle stress en bekommernissen over karakters of mismatches bleken voor ons ongegrond. Snow is helemaal dat lieve, sociale en aanhankelijke mannetje dat werd beschreven in zijn profiel. Hij is een (kruising) Cão da Serra de Aires of Portugese Schaapshond, in de volksmond ook bekend als cão macaco of aaphond, vanwege zijn harige snoet en levendige persoonlijkheid. En dat is Snow te voeten uit.

ervaring doggie house hond snow
ervaring doggie house hond snow
ervaring doggie house hond snow

Aaphond, bewijsstukken 1 t.e.m. 3

Ik was bang dat een hond die op jonge leeftijd op straat werd gevonden en de rest van zijn korte leventje (hij wordt 2 in juni) had doorgebracht in een asiel niet goed gesocialiseerd zou zijn of een beetje een einzelgänger. Maar Snow geniet als geen ander van aandacht en wordt liefst van al constant gestreeld. Ondanks de sporadische apenstreken (Snow heeft gisterennacht een fort gebouwd uit schoenen en bh’s. Niks kapotgebeten, enkel verzameld, raar beest) is hij echt een lot uit de loterij, ons mannetje.

ervaring doggie house hond snow
ervaring doggie house hond snow
ervaring doggie house hond snow

Onze ervaring met Doggie House was dus ronduit positief, maar het is wel een beetje eng om eerst die stap in het donker te wagen. Zelf een hond uit het buitenland adopteren, opvanggezin worden of een centje doneren kan je via hun website.

Liever een hond van wat dichterbij? Animal Trust is een van de beste asielen die ik ken!

Of toch echt wel een raspup voor jou? Lees je dan eerst in op ABA Broodfok. Koop nooit een pup bij een fokker die meer dan twee rassen fokt! 

Al hondjes genoeg in huis? Als je iets bestelt via de Rescue Pet Shop gaat 5% van je aankoopbedrag naar een goed dierendoel van jouw keuze.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Follow De heldin:

De heldin is 29, schrijft voor geld (en/of jullie waardering), houdt van reizen en kookt de pannen van het dak. Niets is haar meer dierbaar dan haar trouwe KitchenAid. Behalve dan misschien De held.

4 Responses

 1. Noëlla
  | Beantwoorden

  Ziet er een geweldig beestje uit! Superleuke blog ook!!! (Finley van HV)

 2. Anne Pouillie
  | Beantwoorden

  Wat een hartverwarmende foto’s….

  Mijn lieve hond is vorige week overleden, ik heb gelukkig nog mijn lieve Belle die ik 6 jaar geleden adopteerde uit het asiel ‘ de Leiestreek’.
  Ze is er nu 9,5 jaar.
  Het is nog te vroeg voor een nieuw hondje, alhoewel ik toch al 2 dagen keek op de site van ‘doggy house’.
  Ik zou zo graag eentje adopteren uit het buitenland omdat ik niet persé een rashond zoek, ik vind alle die leuke kruisingen zo tof en omdat de asielhonden in België nog altijd een beetje beter af zijn dan die sukkelaars in Portugal en Spanje……
  Als ik jullie foto’s bekijk, mens toch…ik zit erbij te huilen…..
  Jullie zijn lieve mensen……

  • De heldin
   | Beantwoorden

   Dankjewel voor de erg lieve reactie, Anne! Een hond verliezen is altijd een erg zware domper, dus erg veel sterkte met het verlies. We zijn zo enorm blij met onze lieve Snow. Hij is nu bijna een jaar bij ons en het is echt de liefste en stabielste hond die ik ooit heb ontmoet. Hij is overal een erg graag geziene gast. 🙂 Misschien toch iets om binnen enige tijd over na te denken….? Succes en een pootje aan Belle!

   • Anne Pouillie
    | Beantwoorden

    Lieve Helden en Snow….
    Ondertussen is er al heel wat gebeurd, de 2e januari is mijn Blue gestorven, ik las jullie ervaringen met Snow, ik keek iedere dag op de site van Doggy House, en ondanks mijn verdriet, hebben mijn man en ik besloten ‘ of we nu nog 2 of 3 of 4 maand wachten met adopteren, onze Blue komt nooit meer terug’, ….en het is NU dat zoveel dieren in nood zijn, dus gemaild met Martine, hond uitgekozen, wat zeer moeilijk was….toen kwam Robert op inspectie en een week later mochten we Gracie naar Schiphol halen, om middernacht kwam ze met een lieve Portugese man binnen in de aankomsthal. Mens, zo emotioneel!!!
    Onze Gracie is nu 10 dagen bij ons, ze is angstig van bepaalde mannen, ze heeft slaag gekregen, denken we, maar ze is ook zeer lief en aanhankelijk, actief en levendig en komisch….ze heeft enorm veel trekken van jullie Snow, echt waar. Mijn man en zijn broer hebben wel de volledige omheining van onze tuin verhoogd, want Gracie sprong er mooi over, we wonen op den buiten en hebben een tuin van 40 are en een beetje bos, Gracie is zottecontent als ze dagelijks kan hollen door de tuin, en dan loopt ze naar mij en is ze zo blij dat ze in haar mand kan springen waar haar Schanulleke op haar wacht, ze neemt ook schoenen bij zich en mijn sierfruit, maar bijt niks kapot, ’t is een zalige hond, ze geeft likjes aan Belle, en Belle geeft dan aan ‘ ’t is nu genoeg’ en ze stopt dan, we zien ze zo graag, na mijn werk fiets ik rap, rap naar huis omdat ik zo verlang om ze te zien, 😉
    Mijn lieve Blue zullen we nooit vergeten, een vriendin is een schilderij bezig aan het maken, en haar graf in de tuin bezoek ik dagelijks, maar we hebben een nieuwe huisgenoot en het doet ons deugd!! We hebben een hond een nieuwe thuis gegeven en dit doet goed. Nog veel geluk en een stevige poot van Gracie en Belle aan jullie prachtige Snow. xxx

Leave a Reply