Grootgrondbezitters: De Helden gaan bouwen!

with 1 reactie
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

 

Het is al enkele weken stil in Heldenland, maar daar komt nu verandering in! De reden van deze radiostilte? De Helden beginnen samen aan een bouwavontuur (hoera applaus)! De Helden-blog zal de komende tijd dus deels vervellen in een bouwblog, waarbij de Helden jullie op de hoogte houden van de werken en ervaringen delen die het maken van de ontelbare keuzes vergemakkelijken.

Stap 1: de bouwgrond

Het zoeken naar een geschikte en (minstens even belangrijk) betaalbare bouwgrond is in volgebouwd Vlaanderen niet evident (betonstop anyone?). Het gebied waar we wilden wonen werd heel ruim afgebakend: een grote rechthoek van 10 km boven en onder Gent tot en met Roosdaal. Enkele tips:

  • Bel eens naar het immokantoor (of de particulier) alvorens je ter plaatste gaat. Vaak worden online zoekertjes niet verwijderd en rij je dus helemaal voor niets naar de grond van je potentiële dromen, om dan te merken dat het bordje ‘te koop’ al werd overplakt door ‘verkocht’. Alle gelijkenissen met echte situaties, personen en feiten berusten op louter toeval en De Helden zijn zeker niet voor niets helemaal naar Zele gereden.
  • Misschien een logische, maar ga altijd ter plaatse en liefst meerdere keren op verschillende momenten (spits, weekend, ’s avonds..). Foto’s en Google Maps/Street View zeggen wel iets, maar zijn niet altijd even up-to-date of nauwkeurig. Zo zijn de Helden gaan kijken naar grond vlak naast een actieve spoorweg (elke 15 minuten die heerlijke nieuwe bel van de overweg), een grond die toch iets te dicht naast de drukke N60 lag, of wat dacht je van een kavel met een metershoge boom in het midden die bovendien nog eens naast de speelplaats van een schooltje stond. 
  • Kijk naar de voorzieningen in de buurt. Waar is de dichtstbijzijnde winkel, is er een goede verbinding met het openbaar vervoer? Hoe lang moet je dagelijks pendelen naar je werk? Location location location quoi.
  • Overstromingsgevaar: kijk de verkavelingsvergunning altijd na op mogelijk overstromingsgevaar. Er is een verschil tussen niet-overstromingsgevoelig, effectief overstromingsgevoelig (recent overstroomd of aanzienlijke kans op overstroming volgens modelleringen) en mogelijk overstromingsgevoelig (enkel bij zeer extreem weer of wanneer dijken breken). Doe zelf ook zeker eens de watertoets, een handig instrument van de Vlaamse Overheid (deze reclame werd u aangeboden door een ambtenaar).

Na een twintigtal prospects te hebben bezocht, vond de Heldin uiteindelijk een mooie grond voor een halfopen bebouwing (HOB) te Erondegem, Erpe Mere (dicht bij de E40, de N9, Aalst en Wetteren). Heel rustig gelegen in een doodlopende straat, met zuidgeoriënteerde tuin, voldoende groot (455m²) en minstens even belangrijk voor de Helden: geen verplichting om te bouwen met een projectontwikkelaar of sleutel-op-de-deurfirma. De grond (lot 10) is deel van een kleine verkaveling van 6 HOB aan een pas aangelegde weg. Na wat verwarrende communicatie met eerst de notaris en later de eigenaars zelf, werd het bod (5% onder vraagprijs) aanvaard en voor de Helden het goed en wel beseften, ook het compromis getekend!

 

16832949_10209645257343105_1022299276_o
Status: We’ve got land!

Next up: de zoektocht naar een architect!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Follow De held:

De held wordt binnenkort 28 en werkt voor de staat. Hij heeft over veel dingen een mening, maar vaak is die nogal genuanceerd. In zijn vrije tijd speelt hij squash en waagt hij zich wel eens aan een quiz. Hij kijkt vaak naar series en verslindt fantasyboeken.

One Response

  1. […] de vorige bouwpost namen de Helden jullie mee op hun zoektocht naar bouwgrond. Next up: het vinden van een goede […]

Leave a Reply