6 dingen die je moet weten voor je naar New York vertrekt

with Geen reacties
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
 

 

Als volleerd Amerikaverslaafde kan ik heel wat tips geven voor trips over de grote plas, maar New York bleef tot voor kort onontgonnen terrein. De westkust heeft namelijk elk jaar een iets ontegensprekelijkere lokroep en een ticket naar Los Angeles is zo al snel geboekt. Een conferentie in Boston hielp me dit jaar de knoop doorhakken, en zo geschiedde. Dit zijn enkele van mijn eerste bevindingen, al zal een vervolgbezoek sowieso nodig zijn voor ik écht mijn weg vind in deze mastodont.

1. Bestudeer het metroplan op voorhand

De metro is - na je voeten - met stip de gemakkelijkste manier om New York te ontdekken. Er is altijd een metrohalte in de buurt en je hebt om de paar minuten een trein. Het is wel aan te raden om op voorhand even te kijken waar de verschillende lijnen liggen en wat hun eindhaltes zijn. Ik gebruikte Google Maps om te navigeren en had even tijd nodig om het New Yorkse metrosysteem te snappen. Dus, werp op voorhand een blik en zoef binnen de kortste keren van lijn naar lijn als een echte New Yorker!

2. Trek je wandelschoenen aan

Ok, niet per sé wandelschoenen wandelschoenen. Je hoeft er geen Eastpak buideltasje bij te dragen en "ik ben een toerist! ik ben een toerist!" te roepen, maar zorg voor comfortabel schoeisel. Vaak is het niet echt de moeite om de metro in te duiken en daardoor krijg je al snel heel wat kilometers in de benen. Op enkele dagen tijd stond de teller op meer dan 50. Sex and the city al wat je wilt, maar die afstand doe je niet op stiletto's. 

3. Groepeer je activiteiten

Op de kaart is het niet altijd even goed in te schatten, maar er zijn veel dingen die dichter bij elkaar liggen dan je denkt. Als ik op voorhand wat beter had opgezocht hoe groot de afstanden tussen bezienswaardigheden waren had ik nog wel wat tijd kunnen uitsparen. Verder kan ik ook ten zeerste aanraden om alles in de omgeving van Times Square samen te nemen zodat je maar één keertje naar dit must-see hellegat* moet navigeren.

*Druk, mensen die je aanklampen op straat, mijn persoonlijke hel

 
 
 
 

4. Blijf niet alleen in Manhattan

Manhattan heeft enorm veel te bieden, maar beperk jezelf niet tot het grote eiland. De wijken Harlem, Queens en Brooklyn (met het superhippe Williamsburg) zijn een must. Er zijn fantastische eettenten, coffeeshops, graffititours, theaters (amateur night in het Harlemse Apollo Theater is indrukwekkend) en zoveel meer. Voor een specialleke kan je terecht in de Nitehawk Cinema in Williamsburg, waar je een steak of burger kan bestellen die je dan tijdens de film verorbert. 

5. Zoek een paar goedkope dingen om te doen

New York is niet lief voor je portemonnee. De rekening tikt snel aan, vooral als je vastberaden bent om de typische toeristenvallen te doen. Zo kost een ritje met de lift naar Top of the Rock, het dak van de wolkenkrabber waar je van het mooiste uitzicht over New York kan genieten, al 34 dollar per persoon. Zelfs de New York pass, waar je veel mee zou kunnen uitsparen, blijft het een zwaar gewicht in de schaal. Daarom heb ik bewust ook een pak goedkope en gratis activiteiten uitgezocht om de kostprijs toch ietwat te kunnen drukken. Deze blogpost zet je alvast op weg.  

 
 
 
 

6. Neem vrede met het onvermijdelijke

Je gaat tijd te weinig hebben. Voilà. Het is eruit. Of je nu een week of een maand gaat, er is gewoon oneindig veel te ontdekken in deze gigantische stad. We hebben op enkele dagen tijd heel wat mooie dingen gezien, maar ik heb nog een waslijst van to-do's waarmee ik het Vrijheidsbeeld zou kunnen mummificeren. New York is nooit tot in de puntjes uitgeplozen, en dat is net de allure. 

En jij? Wat zijn jouw absolute musts voor New York City?

 

 

 
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Follow De heldin:

De heldin is 29, schrijft voor geld (en/of jullie waardering), houdt van reizen en kookt de pannen van het dak. Niets is haar meer dierbaar dan haar trouwe KitchenAid. Behalve dan misschien De held.

Leave a Reply