Altijd fashionably late: de Helden ontdekken ‘Serial’

with Geen reacties
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

 

De Helden hebben net een deugddoende en meer dan geslaagde rondreis langs de noordoostkust van de VS achter de rug. Na een week in de auto had de Held genoeg van de Spotify playlist en stelde voor om een podcast op te zetten. De favoriete podcast van serialde Held 'Mosselen om half twee' werd snel afgeschoten door de Heldin, waardoor ze met de zoektocht naar een leuk alternatief werd opgescheept. En de Held moet toegeven, daar is ze wonderlijk in geslaagd. Ze toverde namelijk de podcast 'Serial' uit haar hoed. In deze podcast daterend van 2014 vertelt Sarah Koenig een non-fictieverhaal, opgedeeld in verschillende afleveringen (en seizoenen). 'Serial' voelt dan ook een beetje aan als de podcastvariant van een goede documentairereeks van Netflix: ‘Making a Murderer’.

Zonder echt te weten waarover de podcast ging en enkel gebaseerd op ‘deze is echt wel heel populair op iTunes en ik heb gehoord dat hij niet slecht is’’, werd de eerste aflevering van het eerste seizoen gedownload en via bluetooth naar de geluidsinstallatie van de gehuurde VW-golf gestreamd. Het eerste seizoen neemt ons mee naar het Baltimore van 1999. De populaire studente Hae Min Lee verdwijnt op 13 januari na school en wordt enkele weken later, op 9 februari, dood teruggevonden. Haar ex-vriendje Adnan Syed wordt op 28 februari opgepakt en in beschuldiging gesteld van moord. Het eerste proces moet worden overgedaan wegens procedurefouten, maar 6 weken later, op 25 februari 2000, wordt hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Aangezien hij zijn onschuld staande houdt maakt hij geen kans op een vervroegde vrijlating.adnan-serial

Deze zaak werd Koenig aangereikt door iemand die zich afvroeg of de toenmalige advocate van Adnan (Cristina Gutierrez, overleden in 2004) de zaak niet moedwillig had verloren. Koenig nam contact op met Adnan en verdiepte zich gedurende meer dan een jaar in de zaak. Ze sprak uren met verschillende getuigen en verdachten in de zaak en laat die gesprekken ook horen in de podcast. En hoewel er geen flagrante fouten worden gemaakt in het onderzoek (zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij ‘Making a Murderer’), wordt al snel duidelijk dat er weinig harde bewijzen zijn in deze zaak. Het feit dat Adnan zelf weinig of geen herinneringen heeft van de dag van de verdwijning helpt hem uiteraard niet.

Wat deze podcast zo goed maakt, is het feit dat Koenig zelf geen duidelijke stelling inneemt over de (on)schuld van Adnan. Ze onderzoekt alle mogelijke pistes enorm grondig en steunt hierbij op een team van onderzoekers en experts. Ze dompelt de luisteraar aflevering na aflevering onder in twijfel en laat hem/haar vrij om zelf na te denken over deze controversiële zaak.

De Helden raakten verknocht aan deze podcast en zaten gedurende een tiental uren bijna in complete stilte in de auto te luisteren, met af en toe een korte pauze om over iets te discussiëren. Blijkbaar waren ze ook niet de enigen: de podcast werd ondertussen meer dan 80 miljoen keer gedownload en er verschenen sindsdien nog tal van andere podcasts en boeken over de zaak Adnan. De impact gaat zelfs zo ver dat een rechter op 30 juni 2016 oordeelde dat er een nieuw proces moet komen. Kortom: als je een fan bent van een goede documentaire, wat uurtjes moet doden en zin hebt in een heel boeiende mindfuck: Serial seizoen 1 wordt door de Helden warm aanbevolen!

P.S. De Helden begonnen met veel enthousiasme ook aan seizoen 2, waarin Koenig het verhaal vertelt van Bowe Bergdahl, een Amerikaanse soldaat die deserteert in Afghanistan en gedurende 5 jaar door de Taliban gevangen wordt gehouden. Dit verhaal kon ons echter niet echt boeien en werd snel afgeserveerd.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Follow De held:

De held wordt binnenkort 28 en werkt voor de staat. Hij heeft over veel dingen een mening, maar vaak is die nogal genuanceerd. In zijn vrije tijd speelt hij squash en waagt hij zich wel eens aan een quiz. Hij kijkt vaak naar series en verslindt fantasyboeken.

Leave a Reply