Recept: Vegetarische Rode Curry

with Geen reacties
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Help, er komt een vegetariër eten!

Wie deze blog leest zal weten dat ik mij af en toe wel eens aan een vegetarisch kooksel waag, maar effectief koken voor een vegetariër is toch nog net een ander paar mouwen. "Is een vegetarische rode curry een volwaardige maaltijd of is dat zo'n flauw alternatief dat restaurants aanbieden wanneer ze geen zin hebben om echte vegetarische maaltijden op tafel te zetten?", vraagt de stresskiek in mij zich dan af.

Voor de eerste keer ooit had ik afgelopen week een échte vegetariër (zo kondigde ze zichzelf aan) op huisbezoek. Om zich op te offeren om te proeven voor de blog, waarvoor uiteraard mijn eeuwige dank. Ondanks het feit dat ze me met Amuse your bouche heel concrete hulp aanbood ging ik met onder andere deze curry toch voor een ander, onpretentieus menu.

 

nachos met salsa guacamole en kaassaus

 

Als voorafje serveerde ik tortillachips met een trio van zelfgemaakte dips. Pittige salsa, smeuïge guacamole en heerlijke kaassaus. De knabbeltjes werden gevolgd door een rode curry met kikkererwten, erwtjes, paprika, ananas, basilicum en cashewnoten. 

 

pavlova met rode vruchten en coulis

 

Afsluiten deed ik met de heerlijke mini-pavlova's van Jeroen Meus. Fun fact: pavlova is een Australisch gerecht! Not so fun fact: mijn eetgasten wisten dat allang want iedereen moet altijd Pavlova maken op Masterchef Australië. Weg sfeer!

 

Vegetarische rode curry

vegetarische rode curry

 

Ingrediënten (voor 5 à 6 personen)

 • Een scheutje arachideolie
 • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
 • 2 eetlepels garam massala*
 • 2 theelepels citroengras (optioneel, vind je in de Aziatische afdeling van je supermarkt in kleine glazen bokaaltjes)
 • 2 rode paprika's, in reepjes
 • 2 eetlepels rode currypasta 
 • 1 blik/brik kokosmelk of -room
 • 25 cl (soja)room
 • 1 blik ananasstukjes
 • 1 blik erwtjes
 • 10 blaadjes basilicum
 • sojasaus
 • sap van 1 limoen
 • 1 tl gemberpoeder of een stukje verse gember, fijngesneden
 • Een handvol cashewnoten per persoon, grof gehakt

*Vind je in indische winkels en waarschijnlijk ook wel in de betere AH of Delhaize. Eventueel ook te vervangen door tandoori kruiden, die vind je gemakkelijker.

Werkwijze

 1. Verhit een scheutje arachideolie of een andere neutrale olie in een wokpan en voeg de uitgelekte kikkererwten toe. Voorzie royaal van garam massala of een andere oosterse kruidenmix en geniet enkele minuten van de hemelse geur die inmiddels sowieso het huis vult.
 2. Voeg twee theelepels citroengras en de reepjes paprika toe en stoof enkele minuten aan.
 3. Schep twee eetlepels rode currypasta bovenop je groentjes en voeg de kokosmelk en de room toe. Meng alles goed door en laat zachtjes pruttelen.
 4. Schep de ananasstukjes, de erwtjes en de basilicum onder de curry.
 5. Kruid af met sojasaus, limoensap en een beetje gember(poeder). Proeven, proeven en nog eens proeven is hier de boodschap. Ik blijf dingen toevoegen tot ik helemaal tevreden ben. Ik hou graag nog wat extra currypasta achter de hand en voeg soms nog wat sriracha toe voor pit, maar beter te flauw beginnen dan je door je kommetje curry te moeten zweten (Trust me, I've been there). 
 6. Voeg als laatste, of gewoon bij het opdienen, nog een handjevol grof gehakte cashewnoten toe. Serveer met rijst, of gewoon, lekker zo.

Smakelijk!

En de gasten? Die lieten alvast weten dat het lekker was, maar als gasten kunnen ze natuurlijk niet anders (de Held daarentegen was zeker laaiend enthousiast nvdr. - ik verplicht de Held om mijn recepten na te lezen 2e nvdr.)

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Follow De heldin:

De heldin is 29, schrijft voor geld (en/of jullie waardering), houdt van reizen en kookt de pannen van het dak. Niets is haar meer dierbaar dan haar trouwe KitchenAid. Behalve dan misschien De held.

Leave a Reply