Recept: saus van geroosterde tomaten

with Geen reacties
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

 

Tijd voor tomatensaus! Het was vandaag zo'n typisch Belgische druilerige zondag waarop ik zin had om te Koken met de grote K en toch niet veel te doen. Dus ging ik naar de Ledebergse zondagmarkt op zoek naar verse groenten en kruiden. Er sneuvelden maar liefst 2,5 kilo tomaten, maar het resultaat mag er wezen.

geroosterde tomatensaus met prunella tomaten

Deze heerlijk pure tomatensaus verwacht weinig liefde en laat je hele huis hemels ruiken. Ik maakte een grote hoeveelheid en verdeelde hem in zes porties voor twee personen. De saus is een perfecte basis voor tomatensoep, chili, spaghettisaus, lasagne, enchiladas en is een prima compagnon voor alle vleessoorten. En champignontjes. Vergeet de champignontjes niet.

Ik bekeek verschillende recepten voor geroosterde tomatensauzen (lang leve Pinterest) en koos uiteindelijk uit enkele exemplaren mijn eigen variant. De grote voordelen? De groenten (tomaten zijn fruit, ja ik weet het) worden langzaam geroosterd en vereisen nauwelijks voorbereiding. Over die zalige geur had ik het al. Insta mood boost!

 

Saus van geroosterde tomaten

geroosterde prunella tomaten recept

 

 Ingrediënten (voor 6 tweepersoonsporties)

 • 2,5 kilo tomaten (+ eventueel enkele rode paprika's)
 • Olijfolie
 • (Grof) zout
 • Zwarte peper
 • 20 basilicumblaadjes
 • Een bol look
 • 3 theelepels oregano

Werkwijze

 1. Leg een velletje bakpapier op een bakplaat en verwarm de oven voor op 120 graden.
 2. Verdeel de tomaten over de bakplaat en wrijf ze in met olijfolie als waren ze die ene heteroseksuele danser bij de Chippendales. Of iemand anders, het zijn uw tomaten. 
 3. Pel de look en leg de teentjes tussen de tomaten. Ik snijd de teentjes altijd in twee zodat ik het eventuele bittere groene stukje in het midden kan verwijderen.
 4. Scheur de basilicum in stukken en verdeel hem over de tomaten. 
 5. Kruid het geheel met (grof) zout en zwarte peper van de molen. 
 6. Zet de bakplaat 4 uur in de oven op 120 graden. Dit is een goed moment om uw was te doen, wat schoon te maken of (laten we realistisch zijn) een serie naar keuze te bingewatchen op Netflix. 
 7. Laat de tomaten een beetje afkoelen. Doe een derde van de tomaten en de look in de blender en voeg een theelepel oregano toe. Mix een minuut lang en proef. Een beetje flauwtjes? Voeg dan nog zout naar smaak toe. Ik kruid de saus doorgaans later bij wanneer ik hem verwerk in een gerecht naar keuze. Herhaal met de overige twee derden van de tomaten en de look.
 8. Verdeel de saus in diepvriespotjes en gebruik wanneer je hem nodig hebt.

 

pasta met geroosterde tomatensaus en kip
Mijn eerste portie belandde in deze heerlijke pasta met een gevuld kippenrolletje. Basilicum, mozzarella en een stukje geroosterde paprika zijn de ideale vulling voor de kip en tomatensaus en het gegratineerde kaaskorstje geeft nog net dat extra beetje pit.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Follow De heldin:

De heldin is 29, schrijft voor geld (en/of jullie waardering), houdt van reizen en kookt de pannen van het dak. Niets is haar meer dierbaar dan haar trouwe KitchenAid. Behalve dan misschien De held.

Leave a Reply