Recept: Scampi in gele currysaus

with Geen reacties
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

 

Eén van de eerste dingen die mijn moeder me leerde maken was een gele currysaus. Ik wowde er menig vriend en jeugdliefje mee en maak het nog vaak. Mijn eerste lief ooit vroeg onlangs zelfs naar het recept om zijn nieuwe vlam te verrassen. Helaas werd het niks tussen de twee, maar ik kan je verzekeren dat deze heerlijke saus daar voor niks tussen zit.

Door de jaren heen maakte ik wel enkele wijzigingen aan het recept:

Ik verving een deel van de room vaak door sojaroom (voor mijn D&G of dik gat zoals mijn vader het liefelijk noemt) of door kokosmelk, die in dit decennium al eens sneller in het winkelrek ligt dan 20 jaar geleden.

Saffraan moest plaats maken voor kurkuma, want dat eerste paste niet zo goed in mijn arme studentenbudget.

Hoe jij hem maakt laat ik helemaal aan jou over. Dit is mijn huidige werkwijze:

 

Scampi in gele currysaus

gele curry met scampi en appel

 

 Ingrediënten (voor vier personen)

 • 36 scampi, gepeld en ontdarmd (tenzij je daar te lui voor bent, dit is Komen Eten niet)
 • 2 builtjes rijst
 • 2 Jeroen Meuswaardige klonten boter (verdeeld)
 • 2 eetlepels bloem
 • 50 cl room
 • 50 cl kokosmelk
 • 1 theelepel kurkuma
 • 2-3 eetlepels geel currypoeder, naar smaak
 • een half blokje kippenbouillon
 • cayennepeper (optioneel)
 • 4 stoofappelen
 • 2 eetlepels suiker

 

Werkwijze

 1. Schil de appelen en snijd ze in kleine blokjes
 2. Zet een pan met water op het vuur. Hier gaan we straks de rijst in koken
 3. Smelt een klontje boter op een middelmatig vuur en laat de blokjes appel zachtjes stoven met een lepel suiker.
 4. Smelt het tweede klontje boter in een medium kom en maak een roux met de bloem.
 5. roux maken boter bloem saus

  Je roux moet er ongeveer zo uitzien. Als hij te korrelig is kan je nog een beetje boter toevoegen. Voeg de room toe van zodra je een soort koekjesgeur ruikt

 6. Voeg de room en kokosmelk toe en roer alles mooi los. Voeg een half klontje kippenbouillon, een theelepel kurkuma en 2-3 eetlepels curry toe. Proef. Je kan extra curry toevoegen of een beetje cayennepeper voor wat extra pit.
 7. Laat de saus pruttelen terwijl je de rijst kookt.
 8. Bak ondertussen de scampi. Geen zin om nog een pan af te wassen? Je kan ze ook laten garen in de currysaus. Hetzelfde kan gezegd worden over de appeltjes, maar die bak ik steevast apart omdat ze anders te veel van hun zoetheid verlezen naar mijn zin.

 

xl teppanyaki bakplaat
Ik heb natuurlijk wel makkelijk spreken.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Follow De heldin:

De heldin is 29, schrijft voor geld (en/of jullie waardering), houdt van reizen en kookt de pannen van het dak. Niets is haar meer dierbaar dan haar trouwe KitchenAid. Behalve dan misschien De held.

Leave a Reply